Formació continua
29.06.20
_
L’activitat de mediador d’assegurances encara que estrany per molts, sempre ha estat sota l’exigència de superar uns mínims obligatoris en el camp de la titulació i a la vegada formació. Encara que molts dels nostres clients desconeixen quins requisits tenim de complir els diferents mediadors d’assegurances, en funció del tipus de mediador (agent: exclusiu o vinculat, o corredor), no deixaré de repetir que tots aquells companys que estimen aquesta professió, han tingut que invertir molt del seu temps en formació per poder dedicar-se en aquesta activitat donades les exigències normatives en matèria de formació.
Efectivament i segurament per desconeixement o de vegades perquè nosaltres mateixos no donem la publicitat que hi hauríem de donar, no massa gent és conscient que el nostre sector és un dels més regulats i a la vegada controlats en matèria de formació. No solament és obligatori disposar del títol legalment exigit en funció de la classe de mediador d’assegurances que exerceixes, sinó que a més a més des de la Llei 26/2006, és obligatori fer una formació continua dependent de la classe de mediador d’assegurances que siguis.
La “formació contínua” és aquella que es desenvolupa al llarg de la vida, que aplicada especialment a l’àmbit laboral, està íntimament associada a altres conceptes com reciclatge professional. La “formació contínua” pot estar enfocada a l’aprenentatge de noves competències o a actualitzar aprenentatges ja adquirits, però a diferència d’altres activitats professionals, on cada un pot optar per engrandir i perfeccionar els seus coneixements professionals de forma voluntària, el mediador d’assegurances està obligat per llei ha dedicar part del seu dia a dia a formar-se contínuament i d’aquesta manera perfeccionar i ampliar la seva exigència a nivell professional.
Sempre he estat contrari a què la nostra professió se la conceptuï com “mediador d’assegurances”, i això ho dic perquè la nostra tasca cada vegada menys és la de mitjançar entre una companyia d’assegurances i el client / beneficiari / consumidor, sinó la d’ASSESSORAR en un camp que en absolut és senzill.
Tal com deia, la Llei 26/2006, si bé no exigeix formació contínua per a corredors d’assegurances i agents vinculats, sí obliga que agents exclusius i empleats de mediadors d’assegurances que realitzen assessorament duguin a terme 60 hores de formació en el termini de 3 anys, mentre que auxiliars externs i empleats de mediadors en la que la seva activitat sigui la d’exercir funcions relacionades amb la captació de clients o tràmits administratius, les hores legalment exigides per a la formació contínua en el termini de 3 anys passa a ser de 30.
Doncs bé, amb el Reial Decret Llei 3/2020, de 4 de febrer, sobre mesures urgents d’incorporació a l’ordenament jurídic espanyol de la directiva de la Unió Europea sobre la Distribució d’Assegurances, apareixen novetats pel que fa a la formació contínua, i una vegada més les exigències en el nostre col·lectiu professional s’endureixen una mica més.
En el moment en què es desenvolupi reglamentàriament les directrius marcades per la Unió Europea en matèria de formació en el camp de la mediació d’assegurances, serà obligatori que corredors d’assegurances, agents d’assegurances, així com empleats de mediadors d’assegurances com col·laboradors externs que prestin assessorament sobre productes d’assegurances portin a terme una formació contínua de 25 hores lectives a l’any. Mentre que es redueixen a 15 hores lectives anuals per a agents d’assegurances, empleats de mediadors d’assegurances i col·laboradors externs que proporcionin informació sobre productes d’assegurances, no realitzant tasca d’assessorament.
Tot això implica un nivell de compromís per part de les companyies d’assegurances, els operadors de banca-assegurances, els mediadors d’assegurances, els empleats i els col·laboradors externs, al fet que aquests nous requisits formatius es duguin a terme per continuar professionalitzant i millorant aquesta professió.
Des del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Lleida, i més concretament des de l’Àrea de Formació, no s’ha deixat de treballar perquè la formació sigui l’estendard del Col·legi, amb l’objectiu que tots aquells col·legiats que el componen, cada vegada més ampliïn o actualitzin els seus coneixements i d’aquesta manera assessorar amb la major professionalitat els seus clients.
A més de dur a terme el curs que exigeix la llei per poder exercir l’activitat de mediació d’assegurances en les seves diferents modalitats, el Col·legi de Lleida no oblida en cap moment la necessitat d’oferir als seus diferents col·legiats aquesta “formació contínua” tan necessària en la nostra professió; i com a mostra està que durant l’any 2019 s’ha dut a terme més de 20 accions formatives amb l’assistència de més de 300 participants en la seva totalitat. Però encara vivint la situació que ens ha tocat viure des de març d’aquest any, la màquina formativa del Col·legi no ha deixat de funcionar, ja que en el moment en què es va declarar l’estat d’alarma a conseqüència del Covid-19, si bé es portaven realitzades una sèrie d’accions formatives, des de el nou estat i com es diu col·loquialment, “des de la distància”, el Col·legi ha organitzat 8 accions formatives de forma telemàtica / online / videoconferència, amb una participació total de 178 persones.
Aquestes dades parlen per si soles, però el més important, és que demostren el compromís de tots els nostres col·legiats a l’hora de seguir formant-se per donar un millor assessorament i d’aquesta manera diferenciar absolutament d’altres canals de distribució, i així reivindicar el nostre compromís amb l’assessorament i la professionalitat.
Però tot això no ho podríem arribar a aconseguir si no fos per la implicació de totes aquelles persones i entitats asseguradores que sempre han estat a la banda del Col·legi per poder desenvolupar aquesta tasca, i és per això que des
d’aquí agraeixo a tots i totes la seva aportació i en especial als membres de l’Àrea de Formació del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Lleida, que amb la seva tasca desinteressada fa que el nostre col·lectiu pugui formar-se dia a dia, sigui per exigència legal o perquè cada un de nosaltres entén que la formació contínua és una eina necessària per incrementar aquest valor afegit que aporta el mediador d’assegurances a l’hora d’assessorar.
Joaquim Puyuelo Piqué
Resp. Àrea de Formació del Col·legi de Mediadors d’Assegurances