ESDEVENIMENT
Implicacions del COVID-19 en el sector assegurador (Visió des de la Mediació d’Assegurances)
()
DESCRIPCIÓ
CONTINGUT:
- Estat d’alarma derivat del Coronavirus (RD 463/2020) i els Contractes d’Assegurances
- Exclusions de cobertura per pandèmia
- Agreujament i Disminució del risc assegurat
- Obligacions dels Mediadors d’Assegurances front el Covid-19
OBJETIVOS:
La declaració de l’estat d’alarma pel contagi per coronavirus aprovat pel Reial decret 463/2020 ha provocat la necessitat de revisar tots els programes d’assegurances d’Empreses, Sector Públic, Professionals i particulars. Davant el mediador d’assegurances es planteja tot un repte de qualitat de servei per als seus clients i compliment de les obligacions a què es veu sotmès en l’exercici de la seva activitat.
L’objectiu de la sessió se centra en valorar -des del punt de vista de la mediació d’assegurances privades- les implicacions del Covid-19 en el sector assegurador, des de tres perspectives d’enorme interès pràctic.
En primer lloc, com funciona en el contracte d’assegurança l’exclusió de cobertura per epidèmia i pandèmia? En segon lloc, un cop revisat tot el programa d’assegurances de l’organització del Covid-19 ha suposat agreujament del risc subscrit en el seu dia? I si és així, ¿Què ha de fer l’assegurat davant l’agreujament del risc per no perdre els drets que li corresponen per l’assegurança? I finalment l’últim escenari a tenir en compte és la possible disminució del risc en aquelles activitats que -per mandat legal- s’hagin vist obligades a suprimir l’activitat o disminuir-la de forma significativa. En aquests casos, com funciona la disminució del risc de l’assegurat de cara a sol·licitar el reemborsament de la prima? I sobretot Què ha de fer l’assegurat en cas de disminució de risc?
Per tant, s’abordaran els escenaris dels articles 1 i 3 (exclusió d’epidèmies i pandèmies), els articles 11 i 12 (agreujament de el risc) i article 13 (disminució de el risc), tots ells de la Llei 50/1980, de 8 d’octubre, de contracte d’assegurança en tots els rams i modalitats d’assegurament possibles. Ens trobem davant de circumstàncies imprevistes per a les parts al subscriure el contracte d’assegurança, factors sobrevinguts, es precipiten en cadena a partir d’un primer fet generador que és la declaració de pandèmia del COVID 19. Analitzarem tot això a la llum de la «teoria de la Imprevisió »i la regla« rebus sic stantibus »sempre que es pugui demostrar que, a causa de la pandèmia, el compliment del contracte per a una de les parts s’ha tornat desproporcionadament onerós o comporta l’assumpció d’un risc imprevisible al moment de la subscripció del contracte. El deure de bona fe en el tràfic jurídic comporta que quan, fora del que s’ha pactat, sense culpa de les parts i de forma sobrevinguda, les circumstàncies que van dotar de sentit la base o finalitat del contracte canvien profundament les pretensions de les parts, el que cal esperar en aquest context és l’adaptació o revisió d’acord al canvi operat.
Import: Col·legiats, treballadors i entitats col·laboradores: GRATUÏT No col·legiats: 50 €
Aquesta jornada és vàlida per a la formació contínua per a l’exercici de les funcions de les persones que integren les categories B i C del Reial Decret 764/2012, d’11 de juny, i de la Resolució de la DGSFP de 18/2/2011 pels que s’estableixen els requisits i principis bàsics dels programes de formació per als mediadors d’assegurances, corredors de reassegurances i altres persones que participin directament en la mediació de les assegurances i reassegurances privades.
EL PROFESSORAT
GONZALO ITURMENDI MORALES
Advocat, Soci i Director del bufet G. Iturmendi y Asociados, SLP, Membre del consell Acadèmic de la Fundació FIDE, y Secretari General de AGERS
Moderador: Josep M. Pujol (Vocal de Formació de la Junta del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Lleida)